Turizem24
slike i logo eng
Hrvaška

7 razlogov za pomladanski obisk Brodsko-posavske županije

Nekdaj varuhi meje, danes varuhi okusa, narave in dediščine. So sijajni kuharji in še boljši gostitelji. Uživali boste. V iskanju avtentičnih, ruralnih in neodkritih krajev, v katerih se bogastvo meri s srcem, se odpravite v Brodsko-posavsko županijo. Ni tako daleč, manj kot dve uri vožnje iz Zagreba in v ugodnih prometnih razmerah manj kot tri ure vožnje z Ljubljane. Za obisk teh krajev to pomlad pa je vsaj sedem razlogov.

Za prste obliznit'!

1. Cerniški čupteti

Slavonski »finger food«, slano pecivo iz testa, polnjenega z nadevom, s katerim sicer izdelujejo klobasice, so pravo odkritje za sladokusce. Pečejo jih samo v Cerniku, mestu v bližini Nove Gradiške, znanem po baročnem frančiškanskem samostanu in Kulmerovem dvorcu.

2. Slavonska trgovinica

Delikatesni ocvirki, vrhunske klobasice in suhomesnati izdelki, prefinjeni ajvarji, sijajna vina, najlepša ročna dela … Vse to in še več lahko kupite v avtentični slavonski prodajalni v osrčju Nove Gradiške?

Nazdravite čudoviti pokrajini

3. Kraft gin iz Sičic

V njem je sedem vrst zelišč, za izdelavo pa izvedejo dve destilaciji. Za liter gina MB72 potrebujejo do 15 litrov piva najvišje kakovosti, bogatega z aromo kakovostnih hmeljev. Izdelujejo ga pionirji hrvaškega kraft pivovarstva, družina Bošnjak.

4. Stupniška vina

Dopust v hotelu v Stupniških dvorih je prava izbira za ljubitelje vin. Sprehod ali kolesarjenje med vinogradi deluje zdravilno, kozarec graševine, renskega rizlinga, chardonnaya, sivega pinota, frankinje … pa vas sprosti. Obiščite katero od družinskih vinskih kleti nad Cernikom, Oriovcem, Sibinjem ali Brodskim Stupnikom.

Bogata kulturna dediščina

5. Sikirevške čipke

Ročno izdelano pokrivalo za posteljo iz leta 1928 je eden izmed najlepših primerkov sikirevške sončne čipke, nematerialne kulturne dediščine Republike Hrvaške, ki je sestavni del razkošnih brodsko-posavskih noš.

6. Trdnjava v Brodu

Na njej so bili celih 60 let dan in noč zaposleni slavonski domačini. Ta izjemno ohranjena in obnovljena trdnjava iz 18. stoletja, zgrajena na takratnem mejnem prehodu med Turčijo in Avstrijo, je danes ena največjih znamenitosti Slavonije.

7. Svoboda na prostem

Črne slavonske svinje, posavski konji in podolsko govedo na pašnikih Gajna in Iva, ornitološki rezervati Bara Dvorina in ribniki Jelas, erozivni kanjon Pljuskare, posebna rezervata gozdne vegetacije Moški studenec in Prašnik, umetno jezero Petnja na južnih obronkih Dilja.

Podobni članki

Preberite še to

Podzemlje-Pece-kajak-61

Koroška, neodkriti raj za pustolovce in sladokusce

V slikoviti pokrajini na severu vas čakajo številna odkritja in doživetja, ki jih ne boste našli nikjer drugje na svetu.

preberi več
Katedrala sv. Jakova

Spektakularna prestolnica Šibensko-kninske županije

Leži v osrčju hrvaškega Jadrana in je znana po lepoti svojega okolja ter bogati kulturnozgodovinski dediščini. Na njenem območju sta dva narodna parka – Narodni park Krka (reka s slavnimi in številnimi slapovi) in Narodni park Kornati (arhipelag s približno 150 majhnimi otoki s kristalno čistim morjem).

preberi več
Vrbnik_otok Krk_TZ Kvarnera_ Frank Heuer

Kotički Kvarnerja, ki jih turizem še ne pozna

Za vas smo izbrali nekaj skritih kotičkov, ki jih v svojem bitu skriva hrvaški Kvarner. Jih že poznate?

preberi več
Srednjeveška trdnjava v Samoborju

Spoznajte zagrebški obroč

Čeprav zajema največje in glavno mesto države, je Zagrebška županija šele osma največja po velikosti na Hrvaškem. A zato ni nič manj pomembna.

preberi več
Kopenska vrata iz leta 1543 v luki Foša

Zadar: Od bogate zgodovine do modernega turizma

Zadar je odlična kombinacija zgodovine, narave in modernega turizma, ki zadosti pričakovanjem čisto vsakega turističnega potrošnika.

preberi več
daruvar

Termalni raj, kjer se cedita vrhunsko vino in pivo

Zabava, kultura, naravne lepote, gastronomija, športna rekreacija, rehabilitacija, medicinski in wellness programi so samo del raznovrstne turistične ponudbe, v kateri boste zagotovo našli nekaj zase. Redki so kraji v oazi miru, kot je Daruvar, ki po drugi strani ponuja toliko možnosti aktivnega počitka in dogodkov v vseh letnih časih.

preberi več
profimedia-0377669612

Kaj vse potrebujete, ko se odpravljate kampirat

Kampiranje je lahko velik zalogaj za nekoga, ki s tem nima izkušenj. Potrebni so dobra organizacija, rezervacija prostora, priprava opreme in hrane za nekaj dni vnaprej, pakiranje in še kaj.

preberi več
zdravje

Poskrbite, da bo dopust sproščen in zdrav

Velikokrat slišimo, da je boljša preventiva kot kurativa. A je že tako, da kljub vsej skrbnosti ne moremo vsega preprečiti. To se neredko izkaže za resnično prav na potovanjih, ko se kljub splošni skrbi za zdravje lahko marsikaj primeri.

preberi več
križevniška-ulica

Najlepša ulica v Ljubljani?

Nekoč temačna in prav nič privlačna ulica v središču Ljubljane se je po zaslugi direktorja Mini teatra Roberta Waltla v desetih letih spremenila v najlepšo in najbolj fotografirano ulico naše prestolnice.

preberi več
okrug

Kje na hrvaški obali lahko imate skrite zalive samo zase

Ime mesta Okrug izvira iz značilne umestitve vzdolž polkrožnega zaliva na jugozahodni strani otoka Čiovo, ki na simbolni ravni opisuje turistično ponudbo, ki je dejansko zaokrožena.

preberi več
bakar

To mesto je bilo nekoč največje na Hrvaškem

Številni, ki se po cesti vozite proti Krku, Cresu, Rabu ali bolj proti jugu Hrvaške po Jadranski magistrali, zaradi cilja spregledate številne bisere, ki se skrivajo na poti. Med njimi je tudi Bakar, mestece in pristanišče v hrvaškem primorju, ki leži ob glavni cesti Reka–Dubrovnik.

preberi več
liško-senjska-županija

Zakaj obiskati eno najredkeje poseljenih županij Hrvaške

Liško-senjska županija kljub majhnemu številu prebivalcev po površini nudi številne izjemne turistične znamenitosti. Liško-senjska županija zajema večji del pokrajine Like in del severnojadranske obale s severnim delom otoka Paga. V njej sta tudi narodna parka Plitviška jezera in Severni Velebit. V županiji lahko uživate v številnih kolesarskih in pešpoteh, planinarjenju, lovu, ribolovu, odkrivanju jam ter seveda adrenalinskih in vodnih športih.

preberi več

© Vse pravice pridržane 2024. SVET24, informativne vsebine d.o.o.