Turizem24
Podzemlje-Pece-kajak-61
Slovenija

Koroška, neodkriti raj za pustolovce in sladokusce

V slikoviti pokrajini na severu vas čakajo številna odkritja in doživetja, ki jih ne boste našli nikjer drugje na svetu.

Ste se že kdaj podali na počitnice ali izlet na Koroško? Še ne? Potem gotovo še ne veste, kaj vse lahko tam doživite. Kdaj ste nazadnje veslali s kajakom po kristalno čisti pitni vodi nekaj sto metrov pod zemljo? To je mogoče početi v labirintih nekdanjega rudnika, kjer je poleti in pozimi enaka, ravno pravšnja temperatura. Po istem rudniku v osrčju Pece je mogoče tudi kolesariti.

Podzemlje Pece
S kolesi po podzemlju Pece

Se želite pognati po najdaljši jeklenici v tem delu sveta, ki je razpeta nad Črno na Koroškem, najbolj olimpijskim krajem pri nas? Ni problema! Po tem doživetju si privoščite plavanje v letnem olimpijskem bazenu ali pokritem zimskem bazenu na Ravnah - odvisno od letnega časa. Od tam se lahko podate ne Uršljo goro, vmes pa se na Rimskem vrelcu v Kotljah napijete zdravilne hotuljske slatine in se malo višje ustavite ob Ivarčkem jezeru, nekdanjem rekreativnem središču ravenskih železarjev.

Rimski vrelec
Mineralna voda, ki so jo pili tudi na dunajskem dvoru, tekne marsikateremu Korošcu

Koroška je raj za kolesarske navdušence. Nekaj k temu pripomorejo številne kolesarske steze, najnovejša je Štrekna - povezava med Slovenj Gradcem in Velenjem, spustaške navdušence pa bo prepričala obilica lepo urejenih gozdnih prog različnih težavnostnih stopenj po različnih koroških krajih.

Črna na Koroškem
Najdaljši spust po jeklenici

Če se na Koroško podate pozimi, s seboj obvezno vzemite smučke! Saj veste, da pravi Korošci smučajo, še preden dobro shodijo ... Za to so zaslužna številna smučišča, manjša in večja, primerna za vse stopnje znanja. Najlaže dostopna so manjša smučišča Poseka na Ravnah, smučišče Črna na Koroškem, Bukovnik blizu Dravograda ter smučišče Kotlje (Rimski vrelec), slednje je še zlasti primerno za začetnike. Za resnejša smučarska doživetja na višjih legah sta na voljo večji smučišči Kope in Peca na avstrijski strani.

Smučišče Peca
Odlična smuka na Peci

Seveda so poleg aktivnih oziroma športnih doživetij (ali še zlasti po njih) na voljo pristna kulinarična razvajanja na številnih turističnih kmetijah. Ta v hladnem delu skoraj vedno vključujejo izjemen koroški rženi kruh v kombinaciji z vrhunskimi domačimi salamami ali slastno koroško skuto - s papriko, bučnim oljem in čebulo. Bi pečene ali prekajene sveže postrvi? Jagnjetino izpod peke? Mežerle? Mavželjne? Tudi to in številne druge specialitete ponujajo na Koroškem poleg klasičnih mesnih dobrot, ki jih je priporočljivo poplakniti s kakšnim zares dobrim in osvežilnim koroškim moštom, kakor tam pravijo jabolčnemu vinu. Seveda pa se za tiste, ki zares ne marajo preizkušanja lokalnih dobrot, na Koroškem dobi tudi odlične burgerje, v nekaterih picerijah celo izjemno pico, tatarski biftek ... Ste vedeli, da v Mežici vsako leto poteka Festival makaronflajša (in tife)? Neverjetno doživetje! 

Okusi koroške
Koroške dobrote

Radi obiskujete muzeje in galerije? Na Koroškem je izbira precej pestra! Začeti velja v Koroški galeriji likovnih umetnosti v mestu glasniku miru Slovenj Gradcu, ki ima še podružnico na Ravnah ter je povezana z izjemnim Koroškim pokrajinskim muzejem. Na voljo pa je še dosti manjših zbirk.

Koroška je znana tudi po dobri glasbi. Zlasti ljubitelji jazza neizmerno uživajo v vrhunski produkciji svetovnega formata, ki jo ponuja Jazz Ravne. 

Nenazadnje pa Koroška ponuja izjemne naravne lepote, na katerih si zlahka spočijemo oči.  

Galerija

ZKŠTM Ravne na Koroškem
Olimpijski bazen Ravne na Koroškem
ZKŠTM Ravne na Koroškem
Zimski bazen Ravne na Koroškem ponuja zabavo za vso družino.
Podobni članki

Preberite še to

Podzemlje-Pece-kajak-61

Koroška, neodkriti raj za pustolovce in sladokusce

V slikoviti pokrajini na severu vas čakajo številna odkritja in doživetja, ki jih ne boste našli nikjer drugje na svetu.

preberi več
Katedrala sv. Jakova

Spektakularna prestolnica Šibensko-kninske županije

Leži v osrčju hrvaškega Jadrana in je znana po lepoti svojega okolja ter bogati kulturnozgodovinski dediščini. Na njenem območju sta dva narodna parka – Narodni park Krka (reka s slavnimi in številnimi slapovi) in Narodni park Kornati (arhipelag s približno 150 majhnimi otoki s kristalno čistim morjem).

preberi več
Vrbnik_otok Krk_TZ Kvarnera_ Frank Heuer

Kotički Kvarnerja, ki jih turizem še ne pozna

Za vas smo izbrali nekaj skritih kotičkov, ki jih v svojem bitu skriva hrvaški Kvarner. Jih že poznate?

preberi več
Srednjeveška trdnjava v Samoborju

Spoznajte zagrebški obroč

Čeprav zajema največje in glavno mesto države, je Zagrebška županija šele osma največja po velikosti na Hrvaškem. A zato ni nič manj pomembna.

preberi več
Kopenska vrata iz leta 1543 v luki Foša

Zadar: Od bogate zgodovine do modernega turizma

Zadar je odlična kombinacija zgodovine, narave in modernega turizma, ki zadosti pričakovanjem čisto vsakega turističnega potrošnika.

preberi več
daruvar

Termalni raj, kjer se cedita vrhunsko vino in pivo

Zabava, kultura, naravne lepote, gastronomija, športna rekreacija, rehabilitacija, medicinski in wellness programi so samo del raznovrstne turistične ponudbe, v kateri boste zagotovo našli nekaj zase. Redki so kraji v oazi miru, kot je Daruvar, ki po drugi strani ponuja toliko možnosti aktivnega počitka in dogodkov v vseh letnih časih.

preberi več
profimedia-0377669612

Kaj vse potrebujete, ko se odpravljate kampirat

Kampiranje je lahko velik zalogaj za nekoga, ki s tem nima izkušenj. Potrebni so dobra organizacija, rezervacija prostora, priprava opreme in hrane za nekaj dni vnaprej, pakiranje in še kaj.

preberi več
zdravje

Poskrbite, da bo dopust sproščen in zdrav

Velikokrat slišimo, da je boljša preventiva kot kurativa. A je že tako, da kljub vsej skrbnosti ne moremo vsega preprečiti. To se neredko izkaže za resnično prav na potovanjih, ko se kljub splošni skrbi za zdravje lahko marsikaj primeri.

preberi več
križevniška-ulica

Najlepša ulica v Ljubljani?

Nekoč temačna in prav nič privlačna ulica v središču Ljubljane se je po zaslugi direktorja Mini teatra Roberta Waltla v desetih letih spremenila v najlepšo in najbolj fotografirano ulico naše prestolnice.

preberi več
okrug

Kje na hrvaški obali lahko imate skrite zalive samo zase

Ime mesta Okrug izvira iz značilne umestitve vzdolž polkrožnega zaliva na jugozahodni strani otoka Čiovo, ki na simbolni ravni opisuje turistično ponudbo, ki je dejansko zaokrožena.

preberi več
bakar

To mesto je bilo nekoč največje na Hrvaškem

Številni, ki se po cesti vozite proti Krku, Cresu, Rabu ali bolj proti jugu Hrvaške po Jadranski magistrali, zaradi cilja spregledate številne bisere, ki se skrivajo na poti. Med njimi je tudi Bakar, mestece in pristanišče v hrvaškem primorju, ki leži ob glavni cesti Reka–Dubrovnik.

preberi več
liško-senjska-županija

Zakaj obiskati eno najredkeje poseljenih županij Hrvaške

Liško-senjska županija kljub majhnemu številu prebivalcev po površini nudi številne izjemne turistične znamenitosti. Liško-senjska županija zajema večji del pokrajine Like in del severnojadranske obale s severnim delom otoka Paga. V njej sta tudi narodna parka Plitviška jezera in Severni Velebit. V županiji lahko uživate v številnih kolesarskih in pešpoteh, planinarjenju, lovu, ribolovu, odkrivanju jam ter seveda adrenalinskih in vodnih športih.

preberi več

© Vse pravice pridržane 2024. SVET24, informativne vsebine d.o.o.